Billedmanipulation

Når tryllekunstneren hiver en levende kanin op af ”den tomme hat” er det magi, illusionskunst eller manipulation, som alle elsker og accepterer. At kvindelige filmstjerner får brysterne ”opgraderet” med silikone er også manipulation, men selvom man godt ved, at naturen har fået en håndsrækning, så er det de færreste der fokuserer på, at det både er dumt og sundhedsskadeligt.

pianegerPia Kærsgaard som neger. Er det en acceptabel billedmanipulation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manipulation kan spænde fra mindre udtryk for ensidighed og fordrejning til grov manipulation, der er udtryk for uærlighed og bedrageri. Og det er ikke kun billeder der kan manipuleres. Når en ejendomsmægler fortæller om alle husets fordele og behændigt går uden om alle fejl og mangler, så er der tale om sproglig manipulation.

Den tidligere præsident Trumps mange tusinde løgne er også en form for manipulation.

Den sproglige manipulation er velkendt, men det er de færreste der kan gennemskue mediernes og reklamebranchens voksende brug af billedmanipulation. Med nutidens teknologi er mulighederne for at manipulere med billeder større end nogen sinde.

Men skal man under alle omstændigheder have lov til at gøre det mulige?

Billedmanipulation er i virkeligheden ikke et nyt fænomen. Man kender eksempler på manipulation for mere end 1000 år siden. Her brugte man allerede en af grundformerne: tildækningen eller bortretoucheringen af detaljer, som man ville skjule.

Et berømt eksempel på billedfusk stammer fra 1968. Den tjekkoslovakiske ledelse blev fotograferet, men senere på året blev reformkommunisten Alexander Dubcek afsat som premierminister efter den sovjetiske invasion, og så blev han skåret ud af billedet. Helt perfekt var beskæringen dog ikke, for der blev en fod tilbage af den faldne leder!