Medier og informationsteknologi

Informationsteknologi

Da vores forfædre fandt ud af at rage højthængende frugter ned med en gren. Havde de både opfundet en ny arbejdsmetode og et nyt hjælpemiddel.
Samspillet mellem arbejdsmetoden og hjælpemiddelet kan defineres som en ny teknik. Senere brugte man ikke en tilfældig nedfalden gren. Men benyttede en ny arbejdsmetode (at ”hugge”) og et nyt hjælpemiddel (fx en skarp sten) til at skære en passende gren af et træ. Også denne proces kan defineres som en ny teknik. Man havde nu flere teknikker, som kunne kombineres til en ny teknologi – frugtplukningsteknologi!
Det er netop om samspillet mellem flere teknikker, man i dag bruger det ikke særlig præcise begreb teknologi.

Begrebet teknologi bruges om samspillet mellem flere teknikker.


Begrebet informationsteknologi bruges som regel i relation til computer hard- og software, men her bruges det i en bredere betydning som: Al teknologi der kan bruges til at formidle information.

Informationsteknologi omfatter derfor både de første skriveredskaber, telegrafen, TV og Intels seneste mikroprocessorer, og en masse andre teknologier.

Medier

Alt hvad der formidler et budskab er et medie.
Når afsenderen ønsker at kommunikere kan han vælge mellem medier, der ikke behøver at understøttes af informationsteknologi eller andre, der understøttes af informationsteknologi.

teknologi-medier22
Afsenderen kan formidle sit budskab med eller uden brug af informationsteknologi.

 

Når to mennesker taler sammen er deres medie taleorganet*.  Denne form for kommunikation kan gennemføres helt uden brug af informationsteknologi. Nå en astronaut i kredsløb om månen forbereder sin landing kan det kun ske ved at bruge meget avanceret informationsteknologi. Mediet, der formidler hans instruktioner til rumkabinens styresystem, er den computer astronauten kommunikere med. De to eksempler rummer begge en afsender, et medie og en modtager, selvom modtageren i eksempel to ikke er et levende menneske. I de følgende menupunkter gennemgås en lang række af de medier, som vi enten har brugt eller stadig bruger til at kommunikere.

* Taleorganet er et antal forbundne hulrum, hvori der løber en luftstrøm, som passerer stemmelæberne i struben. Når vi varierer denne luftstrøm opstår der forskellige svingninger – toner.

Mediernes tidslinje & fragmentering (opdeling)