Økonomisk teori

Økonomi er den samfundsvidenskab, som handler om at anvende knappe ressourcer til at opfylde menneskelige behov.

På dansk har vi begrebet husholdning – ”holde hus” med ressourcerne – og det er essensen i økonomi, at man ikke har ubegrænsede midler til rådighed, så det derfor er helt afgørende, hvordan man anvender sine ressourcer.

Et andet afgørende forhold er, at der er knaphed på nogle af de varer, som forbrugerne efterspørger. Hvis der var rigeligt af alt ville ”varerne” være gratis – altså ikke have nogen pris, og så ville der heller ikke være brug for økonomi.
Endnu er der hverken pris eller begrænsninger på en lang række af de ting vi har brug for. Det koster ikke penge at trække vejret*, og man må indånde al den luft man ønsker.
Det er gratis at nyde solens stråler, lige så længe den er på himlen.
Det koster ikke noget at forelske sig i jordens smukkeste mand eller kvinde, eller at elske sine børn.

* Det vil sige – i storbyen Tokyo er ren luft en mangelvare, og vil en dansker solbade i december koster det en rejse til Gran Canaria.

Økonomi handler om at vælge, hvordan man får størst andel af de knappe goder med sine begrænsede ressourcer.
marked1WWWlille
Markedet er det sted, hvor den der har produceret en vare møder kunder, som efterspørger varen.
Sådan var det i det mindste engang. Og sådan er det stadig i mange ulande. Læg mærke til, at der ikke er prisskilte på de forskellige varer kvinden ønsker at sælge (udbyder).
Kunden står og undersøger nogle blomkål, og vil måske spørge om prisen. Er den OK vil hun købe, hvis den er for høj vil hun selv foreslå en anden og lavere pris.
Hvis de kan enes siger man at prisen er fastlagt, der hvor udbuds- og efterspørgselskurverne skærer hinanden.
Det aner de to kvinder intet om, men de faktorer der bestemmer en vares pris har været diskuteret i århundreder.
 
Økonomi og penge

De fleste sætter helt naturligt lighedstegn mellem økonomi og penge. Men det er forkert – også i pengeløse samfund har man handlet og opført sig økonomisk.
Penge er et nyttigt redskab enten som betalingsmiddel eller værdimåler eller et middel der kan bruges til værdiopbevaring.
Alle disse funktioner forudsætter dog, at befolkningen har tillid til pengenes værdi. Det har ikke altid været tilfældet, og så begynder folk at bruge andre ting til at formidle køb og salg. F.eks. kan man så købe en plade chokolade for 3 cigaretter!

1f0bec37-6813-4244-b737-28ecf388dbf0 top