USA præsidentvalg 2016

Subjektiv vurdering

Hvad er ligheden mellem Trump, Nyrup, Espersen, Løkke og alle de andre

Nyrup og Trump er lige kejtede på en talerstol.
Trump og Espersen lider af Islamofobi.
Løkke og Trump føler sig begge almægtige.
De er alle fire lige utroværdige. De manipulerer med facts og vildleder deres vælgere. Nøjagtig som næsten alle andre toppolitikere. At udvande deres løfter,  parere ubehagelige spørgsmål, udskyde detaljer og fægte sig uden om dilemmaerne har Trump ikke fra fremmede. Det har  virket for andre, og det virker for Trump.

Efter gentagne gange at have set og lyttet til Trumps tale til republikanernes konvent mener jeg ikke, at der er belæg for at placere ham i en særlig negativ kategori: Som særlig utroværdig eller som manden med de mest tåbelige ideer. Det særlige ved Trump er hans manglende politiske erfaringer og hans bramfrie sprog, hvor han ofte udtrykker det, som mange vælgere mener, og mere erfarne politikere nøjes med at tænke.
(Se talen efter denne artikel)

*

I USA er mange trætte af de magtfulde elitepolitikere – derfor tiltaler Trump dem.
I Danmark – især Sønderjylland – er mange trætte af de magtfulde elitepolitikere på Christiansborg – derfor tiltaler Dansk Folkeparti dem.
Der er en bred protestbølge, både her og der. Men den er ikke ny.

Så hvad gør vi nu lille du! Kan vi blande os i den amerikanske valgkamp! Hvem skabte Donald Trump? Har vi noget at frygte, hvis han bliver præsident!

Vil man forstå Trump kan det være nyttigt at se lidt nærmere på to tidligere danske politiske enspændere. Mogens Glistrup og Preben Møller Hansen, den mangeårige formand for sømandsforbundet, som også havde en fortid i Danmarks Kommunistiske parti.
Den sidste fik kun kort tid i dansk politik med sit parti Fælleskurs, og vandt ikke mediernes bevågenhed trods sin folkelighed og sit bramfrie sprog. Engang fortalte han mig, hvordan hans møde med dronningen ved dronningerunden efter valget var forløbet…  måske smurte han tykt på, men kedeligt havde det vidst ikke været, han var ikke som de andre.

*

Mogens Glistrup kom derimod til at præge hele det danske politiske system. Han skabte et jordskred. Han var anarkisten, der brændte for en sag, og virkelig havde noget på hjertet. Hvis jeg taler politikersprog, så er ingen der gider høre på mig, sagde han mange år før Donald Trump chokerede mange ved at gøre det samme – tale et andet sprog end det man er vant til, og afvise det sæt af underforståede regler for form og indhold som ’the establishment’ har opstillet og selv følger.
For de republikanske vælgere var Donald Trump den bedste historie. En mand, der »bevæger sig uden for samfundets accepterede normer« og spiller på myten om journalisters hemmelige sammensværgelse, og at medierne er elitære og helt ude af trit med »almindelige amerikaneres virkelighed«.

*


Medierne skal »tænke over, om de er blevet til en del af magteliten«, som TV2’s chefredaktør Jakob Kwon har advaret om.
John Ellis “Jeb” Bush og alle de andre kandidater blev taget med bukserne nede. De overvandt aldrig chokket, og medierne var meget længe om at faktachecke ”den grimme ælling”.

Donald Trump havde 28 millioner seere, da han var på toppen som reality-vært i tv-serien The Apprentice, men som politiker var han ukendt. 
I et land, hvor den kritiske journalistik (og nyheder i det hele taget) ikke når ud til så mange er der god plads til at løgn, vrede og myter kommer til at veje tungere end kendsgerninger. USA’s største kabelnyhedskanal Fox News har ca. to millioner seere ud af 322 millioner amerikanere. CNN har lige under en million. Aldersgennemsnittet er omkring 60+.
I dag  oplever 75 procent af danskerne en udbredt politikerlede, ifølge en meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 i maj.

*

I USA er mediernes og establishments favorit både grå og særdeles upopulær i store dele af befolkningen. Trump har heller ikke gode galluptal. Det ligner en kamp, hvor man kun kan vælge, om man vil smittes med pest eller kolera.
Selv meget liberale – danske republikanere – advarer mod Trump, og ingen står frem og støtter ham. Det er usædvanligt. Måske siver den indstilling lige så stille videre til nogle af de amerikanske vælgere. Det kan man håbe eller tro, men det er nok det tætteste vi kan komme på at påvirke det amerikanske præsidentvalg.

Tilbage er frygten. »Det eneste, vi har at frygte, er frygten selv«, sagde den demokratiske præsident Franklin D. Roosevelt for mere end 80 år siden, mindede Hillary Clinton det demokratiske konvent om.
Frygten for Trump kan sidestilles med den medieoppiskede frygt for terror, Muslimer, Brexit, flygtningeinvasion og den evige krig i Mellemøsten!
Kan Donald gøre en forskel – kan Hillary. Selvfølgelig, men hvilken vej blæser forskellen!

*

Meget af det, vi ser i den amerikanske valgkamp afspejler mere det politiske systems svaghed end Trumps styrke. Hvordan kan en kandidat uden nogen erfaring bortset fra som byggematador og reality stjerne matche en så erfaren modstander som Clinton og det demokratiske parti. Det kan han, fordi mange vælgere ønsker et alternativ til det politiske system – som Clinton personificerer. Det sagde Sanders, og det siger Trump. Derfor er Hillary  ramt af den udbredte politikerlede, som er lige så udbredt i USA som i Danmark. Derfor kan det ikke udelukkes, at Trump ender med at Triumfere.

Claus Bangsholm
Cand. Mag., Forfatter, journalist og Webredaktør – samfundsfag-ABC.dk

*

Medievaner i USA
Hvert andet år undersøger Pew Research Center amerikanernes medievaner. 
Adspurgt om de læste papiravis i går, siger 23 pct. af amerikanerne ja. I 2000 var det 47 pct.
Faste læsere af New York Times siger i 55 pct. tilfælde, at de mest læser avisen på computer eller mobil.
Tv er stadig det mest populære nyhedsmedie. 55 pct. af de adspurgte havde set tv-nyheder dagen før. Blandt unge under 30 er det faldet fra 49 pct. i 2006 til 34 pct. i dag.


PÅ AMERIKANSK: Læs hele Donald John Trump’s tale til det Republikanske konvent

PÅ DANSK: Læs uddrag af Donald John Trump’s tale til det Republikanske konventLæs Wasinthon Posts faktacheck af Donald John Trump’s tale   www
Læs Wasinthon Posts faktacheck af Donald John Trump’s tale   pdf

Se og hør hele Donald John Trump’s tale til det Republikanske konvent


H Clinton PÅ AMERIKANSK: Læs hele Hillary Clinton’s tale til det Demokratiske konvent

PÅ DANSK: Læs Politikens oversættelse af en del af talen til det Demokratiske konventLæs Wasinthon Posts faktacheck af Hillary Clinton’s tale   www
Læs Wasinthon Posts faktacheck af Hillary Clinton’s tale   pdf

Blokeret på grund af rettigheder til nogle musiknumrer, som afspilles under seancen.