Viden

 

Når man ved noget, så kender man en sandhed.
Sådan tænker de fleste.
Men når nu meget lidt eller intet kan siges at være ubetvivlelig sandt – så ved vi reelt ikke noget!

Når et træ vælter i skoven, så lander det med et ordentligt brag.
Er det udsagn ikke sandt? Nej ikke ubetvivleligt sandt! For selvom der aldrig (gennem alle tider og i hele verden) er berettet om et træ, der væltede og landede lydløst på skovbunden, så kan vi ikke vide, om det næste træ der falder også vil lande med et ordentligt brag, præcis som det har været tilfældet med alle de andre. Vi kan kun sige, at det er ”så godt som sikkert”, fordi alle kendte erfaringer bekræfter denne antagelse.

Når noget er ”så godt som sikkert” kalder vi det viden, selvom det ikke er ubetvivleligt sandt.
Med denne fortolkning af begrebet viden, så ved vi alligevel alle sammen en hel masse!


Når man sætter spørgsmålstegn ved et begreb som ”viden”, så forholder man sig filosofisk til tilværelsen. Filosofi handler om at skaffe sig indsigt, og allerede den græske filosof Aristoteles mente, at indsigt var en forudsætning for at leve en lykkelig tilværelse.

For en filosof er begrebsanalyse – analyse af videnskabens og dagliglivets begreber – fx viden og retfærdighed – en af filosofiens vigtigste, måske eneste legitime opgave.

 

Skærmbillede 2013-05-29 kl. 23.51.32

Verdenssyn gennem tiderne

Skærmbillede 2013-05-29 kl. 23.24.16Et billede af en blomst, er et billede af tiden. Under dette slogan viste Statens Museeun for kunst i 2013 udstillingen: Blomster og Verdenssyn. I den forbindelse præsenterede museumsfolkene dette skema, som viser vores verdenssyn gennem tiderne.
Det er ikke noget endegyldigt facit, men bringes her til inspiration.

VERDENSSYN1-600

Besøg museet virtuelt

http://www.googleartproject.com/collection/statens-museum-for-kunst/