Bøger, aviser og ugeblade

Guthenbergs bibel.Mercurion.

 

Den mest iøjnefaldende forskel på de tre medier er, at der ikke udgives ret mange bøger, mens ugebladene udkommer hver uge og aviserne hver eneste dag.

Den traditionelle bog* har meget lang produktionstid, den kan gå i dybden og berører mange forskellige områder. Ugebladet, kan i forhold til avisen afsætte mere tid til de enkelte historier, mens avisen på nyhedsområdet skal skrive artikler fra dag til dag.

Det er nogle overordnede forskelle, men det betyder ikke, at en bog ikke kan være overfladisk og skrevet på meget kort tid, eller at en avis ikke kan bringe artikler, der er arbejdet på i flere måneder.


UGEBLADE – der er nok at vælge imellem.

 

Gratisaviser

Det seneste skud på stamme er de mange gratisaviser, som også er dagblade. De har ikke de samme ressourcer, som de store gamle betalingsaviser, så indholdsmæssigt er der en betydelig forskel. Gratisaviserne bringer korte artikler. Ofte hentet direkte fra telegrambureauerne og enkelte mere gennemarbejdede historier. Alle tre medier er massemedier. Budskabet udsendes fra en afsender til en stor gruppe ukendte modtagere, som selv kan vælge hvordan, hvor og hvornår de vil læse medierne.

Journalisterne og forfatterne er ikke til stede, så de kan forklare og uddybe det de har skrevet, hvis modtageren ikke reagerer, som man ønsker og har forestillet sig.

Læserne har mulighed for at give feed back enten i form af læserbreve eller direkte henvendelse til mediet. Men det er meget få der benytter denne mulighed, så der er reelt tale om envejskommunikation.

I skemaet er de tre mediers stærke og svage sider listet op. Men der er kun tale om en meget overordnet og ikke objektiv vurdering af medierne.

Skærmbillede 2014-08-03 kl. 17.52.41
Fordele og ulemper ved medierne: Bøger, aviser og ugeblade.
*) Sammen med ny IT og printerteknologi er der opstået en ny produktionsform – Print on demand. Her kan man fra dag til dag trykke en bog eller kapitler fra den i et lille oplag. Trykkvaliteten kan dog ikke måle sig med traditionelt bogtryk.