En satire


Billedmanipulation

I de fleste demokratiske lande har satiren et betydeligt spillerum. Selvom ikke alle synes det er morsomt accepteres det, når man gør grin med offentlige personligheder. Men også her har den elektroniske billedbehandling skabt nye muligheder.

På nettet kan satiren godt udarte – fx kan man finde manipulerede billeder, hvor Microsofts ejer Bill Gates fremstilles som en ny Hitler.

Måske handler det om at sætte fokus på Bill Gates kolossale magt! Måske mener afsenderen (som ikke kan identificeres) at Microsofts monopol på længere sigt kan skabe et verdensomspændende sammenbrud!

Billederne bringes ikke her – det kunne være en overtrædelse af injurielovgivningen.

Et eksempel på dansk politisk satirer, som er bredt anerkendt i den danske befolkning. Plakaten er fremstillet af socialdemokratisk ungdom – DSU.

Katastrofekurs var 2001-valgets største plakatsucces og den bliver mere og mere aktuel, mener DSU.

En reklame


I denne reklame er der helt åbenlyst ændret på virkeligheden, men fiktionen skal ikke vildlede eller skjule informationer, men blot understrege det budskab, at der til de viste produkter er anvendt naturmaterialer.

Reklamen krænker næppe vores sandhedsopfattelse eller andre etiske principper.
Billedmanipupaltion 

 

 

 

 

Billedmanipulation – Betydning
Billedmanipulation har fundet sted siden hulemalerierne, men digitaliseringen har åbnet for en række nye muligheder og problematikker. Dels i form af nye typer af manipulationer, men især ved at gøre det enklere at manipulere billeder og sværere at gennemskue om der er ændret i et fotografi.

Manipulation betyder blot ændring, men bruges ofte i en negativ betydning. Der kan overordnet skelnes mellem:

  • Korrektioner – rettelse i det foto kameraet har dannet, så det mest muligt ligner det vi ser med øjnene
  • Modifikationer – ændring i fotoet, så det afviger fra virkeligheden