Historie manipulation

 Historie manipulation!

Historie manipulation
Lenin taler til den røde hærs tropper 5. maj 1920.
Til højre på ”talerstolen” ses Trotsky.

Manipulation af billeder har været kendt længe før computeren åbnede nye muligheder. Når en person var faldet i unåde i Sovjetunionen, kunne man f. eks. retouchere ham/hende ud af billedet.

Da Leon Trotsky var faldet i unåde hos Stalin ændrede man simpelthen den sovjetiske historieskrivning. På alle billeder fra årene under og efter den russiske revolution blev Trotsky – som i eksemplet her på siden – fjernet.

 Historie manipulation
Samme sted lidt før eller efter  – på dette billede er Trotsky fjernet.
 

Sådan blev Billy the Kid spejlvendt

En læser har bidt mærke i en interessant detalje fra Histories artikel om det klassiske Billy the Kid-fotografi, der var blevet solgt for en formue:

“Jeg håber ikke, at det er originalbilledet af Billy the Kid, I viser i 15/2011. Billedet er jo spejlvendt og viser ham som venstrehåndet, men alle samtidige kilder fortæller, at han var højrehåndet. ”

Historie svarer:

Billy the Kid var, som du påpeger, ganske rigtigt højrehåndet. Det er imidlertid ikke HISTORIE, som har spejlvendt billedet – det har fotografen, som for omkring 130 år siden tog billedet af ham.

Billedet er et såkaldt ferrotypi-foto, fremstillet på jernblikplade med en lysfølsom belægning af jodkollodium. Teknikken var simpel, til gengæld var motivet altid spejlvendt. For at “vende” det tilbage skulle fotografen tage et nyt ferrotypi-foto af det første foto.