IT-programmer

Her er de programmer, som jeg bruger mest.

Der findes mange fantastisk gode IT-programmer. Nogle er meget dyre – andre kan hentes gratis på nettet, og det er langt fra sikkert, at dem man betaler for også er de bedste.
Man skal også være opmærksom på ikke at købe programmer, som har en masse funktioner, som man slet ikke har brug for.

Browsere
En webbrowser er et program der henter dokumenter fra World Wide Web. En browser kan sammenlignes med et fjernsyn, som kan modtage forskellige tv-programmer.

 • Microsoft Edge download

  Microsoft Edge 77.0

  Microsoft Edge er den nyeste browser fra den velkendte softwareproducent Microsoft. Det er ikke første gang, at Microsoft har udviklet en internetbrowser, da de tidligere har udviklet og opdateret browseren Internet Explorer.
  Derfor kan man retfærdigvis godt se Microsoft Edge browseren som en slags relancering for Microsoft og deres internetbrowser marked.

 • Google Chrome (Dansk) download

  Google Chrome (Dansk) 69

  Google Chrome er den mest benyttede internetbrowser på nuværende tidspunkt.
  Google Chrome bliver hyppigt opdateret, så det er en god idé at få downloadet den nyeste version, så du dermed altid er beskyttet mod de seneste trusler. Derudover, så er de nyere versioner typisk også en smule hurtigere at benytte.

 • Opera download

  Opera Opera 60 – R3

  Opera er en lynhurtig browser, der samtidig indeholder smarte features og er sikker at benytte sig af.
  Opera loader website utroligt hurtigt og du kan endda forøge hastigheden på langsomme forbindelser ved at slå “Opera Turbo” til.
  Browseren er ledende inden for sikkerhed og den passe på at du ikke bedrages eller får malware på din computer under brug.

 • Mozilla Firefox download

  Mozilla Firefox 18.1

  En god internetbrowser kan være svær at finde, men heldigvis så er der en del forskellige at vælge imellem. I denne omgang tager vi et kig på Mozilla Firefox samt hvilke ændringer den seneste opdatering af browseren har bragt. Mozilla Firefox har eksisteret i mange år, og har lige siden lancering været en af de foretrukne browsere især hos Windows-brugere. Det er af gode grunde, for Mozilla Firefox fylder stort set ingenting på ens computer, og har ekstrem minimale systemkrav for at fungerer optimalt.

 • Internet Explorer download
  Download Internet Explorer
  Internet Explorer har i mange år fået kritik for at være en langsom internetbrowser, men i de seneste opdateringer er der kommet en række velkomne forbedringer. For det første så er designet af Internet Explorer blevet forbedret. Mange husker sikkert hvor kaotisk og rodet at Internet Explorer så ud i de tidligere udgaver. Men i den nyeste version, så er der kommet et ret gennemført nyt design.
  Kilde: https://download.dk/programmer/browsere/browsere

  Tekstbehandling
  Office Word – Microsoft  
  Open Office Writer – Open Office  
  Pages – Apple
  NotePad – Microsoft

  I et tekstbehandlingsprogram kan man via tastaturet skrive – tidligere brugte man pen, blyant eller skrivemaskine – en tekst, som så enten kan printes ud på papir, eller vises på et skærmbillede. I modsætning til blyanten eller skrivemaskinen kan et tekstbehandlingsprogram både sørge for orddeling, sidenummerering, rette stavefejl og sikre at teksten er grammatisk ok.
  Desuden kan programmerne automatisk lave en indholdsfortegnelse og indsætte foto, grafik, billedtekster og noter.

  Mange tekstbehandlingsprogrammer er blevet så avancerede, at de også rummer nogle af de funktioner, som man normalt kun finder i DTP (Desk Top Publishing) programmer. Men det er kun lige ved og næsten. Det kan ikke anbefales at producere foldere, bøger eller aviser med et tekstbehandlingsprogram.
  Derimod er det helt unikt til produktion af projektopgaver, rapporter og andet skriftligt materiale. Men selvom de fleste programmer tilbyder en lang række færdige skabeloner, bør man skabe sin egen typografi.

  Microsoft Word er i dag verdens mest udbredte tekstbehandlingsprogram. Det er et WYSIWYG-program (WhatYouSeeIsWhatYouGet), der viser det samme billede på skærmen som det man kan printe ud. De første tekstbehandlingsprogrammer kunne kun vise den samme slags bogstaver og tegn på skærmen. De blev så ved hjælp af nogle koder printet ud som ”fed”, ”kursiv”, 12 pt., Times New Roman eller Univers o.s.v..

  PDF

  Adobe Reader – Adobe (gratis)
  Adobe (Destiler) – Adobe  
  PDF Creator (gratis)

  Portable Document Format (PDF) er et åben standard-filformat skabt af Adobe Systems i 1993.
  Hvis man skriver et dokument i f.eks. word med skriften Times og sender filen til en anden, så kan modtageren sagtens åbne filen, men hvis modtageren ikke bruger det samme tekstbehandlingsprogram, eller hvis modtageren ikke har den samme skriftfont på sin computer, så vil dokumentet ikke ligne originalen.

  Men hvis filen er gemt som en PDF-fil, vil den blive vist eller printet ud på nøjagtig samme måde, uanset hvilken computer eller printer man anvender.

  Når et dokument gemmes i PDF formatet bliver der lavet et billede af teksten (og eventuelle illustrationer), derfor ser det ens ud. Men det betyder samtidig, at modtageren ikke kan skrive videre i teksten – fordi det ikke er en tekst men et billede.
  Nyere PDF programmer kan dog med copy/paste overføre et tekstbillede til f.eks. word og konvertere det til en tekstfil.
  PDF formatet bruges meget i den grafiske industri, når f.eks. et reklamebureau sender en færdig fil til et trykkeri uden at frygte, at produktet bliver forandret i den videre behandling.

  Regneark

  Microsoft Office Excel – Microsoft
  Open Office Calc – Open Office (gratis)
  Numbers – Apple (gratis)

  Et regneark er et program, hvor man kan indtaste tal eller andre data i en 2-dimensional tabel og efterfølgende gennemføre meget avanserede beregninger og analyser på de indtastede data, som programmet også kan præsenterer grafisk som kurver, søjle- eller lagkagediagrammer.
  Både grafik og tabeller kan overføres til tekstbehandlingsprogrammer og gøres interaktive – d.v.s. at når man ændre i en tabel, så ændres grafikken automatisk både i regnearket og i det tekstbehandlingsprogram, hvor grafikken er sat ind.
  Grafik fra regneark kan også sættes ind i præsentationsprogrammer som f.eks. PowerPoint eller overføres til PhotoShop, Illustrator eller DTP programmer.
  Regneark indgår ofte i såkaldte Office Pakker.

  Præsentationsprogrammer

  Power Point – Microsoft 
  Impress – Open Office (gratis)
  Keynote – Apple (gratis)

  Præsentationsprogrammer kan bruges til at fremlægge alt mellem himmel og jord. En rapport om miljøproblemer, eller billeder fra en studietur til München.
  Med f.eks. Microsoft Power Point kan man lave et diasshow, der kan indeholde lyd, billeder, film, animationer, grafik og så selvfølgelig tekst i alle tænkelige farver og formater.
  Med den nye gymnasiereform er der sat større fokus på elevfremlæggelser både i den daglige undervisning og i forbindelse med eksamen.
  Et præsentationsprogram er let at bruge, men i takt med den voksende anvendelse øges kravene til indholdet i en multimediepræsentation. Man skal sætte sig ind i billedbehandling, typografi, videoproduktion, lydbehandling og ikke mindst udvikling af korte, fængende og præcise tekster.

  Når det gælder kreative programmer er Adobe den største udbyder.

  Animationer
  Det gode gamle program Flash er nu erstattet af Adobe Animate. Det skydes sikkerhedsproblemer siger Adobe!
  Animationsprogrammer bruges til at lave grafiske elementer f.eks. på en hjemmeside, simple computerspil eller til at opbygge hjemmesider.
  Man kan godt sige, at et animationsprogram skaber små ”tegnefilm”, grafik der bevæger sig. Teknikken bygger bl.a. på, at man genbruger billeder og grafik og anvender vektorgrafik, som er grafik der defineres matematisk i stedet for ”fotografisk” som i traditionel Bitmap-grafik (billeder opbygget af punkter).
  I en animation, hvor man f.eks. ser en bold rulle hen over skærmen, vil det være den samme bold man ser i alle scenerne, og derfor kan ”Animations-tegnefilmen” downloades langt hurtigere end f.eks. en GIF-animation, hvor bevægelsen er opbygget af et antal forskellige billeder, som alle skal downloades før de kan afspilles efter hinanden.
  Det kræver megen øvelse, tålmodighed og visuelle færdigheder at anvende Adobe Animate. Men lever man op til disse krav kan programmet tilfører en kommunikationsproces meget væsentlige værdier.

  Tegneprogrammer

  Illustrator – Adobe 
  Corel Draw – Corel 
  Paint Shop Pro – Corel

  En grafiker tegner eller maler for at skabe en visuel fremstilling af et begreb, en ting, et logo o.s.v. Grafik er en fællesbetegnelse for forskellige teknikker, hvor grafiske IT programmer er den senest udviklede teknik.
  Alle gode tegneprogrammer anvender vektorgrafik (se beskrivelsen under animationsprogrammer), og i princippet kan man på computeren lave nøjagtig den samme grafik, som kan fremstilles på papir med traditionel brug af blyanter, pensler, farver o.s.v.

  Hvis man ikke kan skabe en rimelig tegning med blyant på papir, så kan man heller ikke fremstille god grafik med et tegneprogram. Vil man bruge de efterhånden meget avancerede tegneprogrammer kræver det megen øvelse, tålmodighed og visuelle færdigheder, men opfylder man disse betingelser, så kan et tegneprogram blive et væsentligt værktøj i en kommunikationsproces.

  DTP (Desk Top Publishing)
  InDesign – Adobe 
  Publisher – Microsoft

  Når man tidligere skulle udgive f.eks. en avis eller en bog, kunne arbejdet ikke udføres på et skrivebord (underforstået PC’ens skrivebord – skærmen). Den “gamle” metode krævede, at man på papir udarbejdede en layout, som skulle styre opsætning af sats (tekst) og billeder på et redigeringsbord, hvor der i bogstavelig forstand blev klippet og klistret.

  DTP-programmer gør det nu muligt at opsætte og kombinere tekst og billeder elektronisk. Det billede man ser på skærmen er WYSIWYG (WhatYouSeeIsWhatYouGet).
  Et tekstbehandlingsprogram kan f.eks. godt sætte en tekst op i spalter, men er ikke særlig godt til at placere billeder og grafik. Det kan heller ikke placere et billede, der går hen over to sider, eller lave figurtekst.
  Et billedbehandlingsprogram er godt til håndtering af billeder, men er normalt dårlig til at integrere selv simple tekster.
  Et DTP-program kan både behandle tekst og billeder.

  Hjemmesider

  Joomla – cms program
  WordPress – cms program  (anvendt på dette site)
  Dreamweaver – Adobe 

  FrontPage – Microsoft 
  KompoZer – KompoZer (gratis)

  Hjemmeside-programmer bruger også WYSIWYG (WhatYouSeeIsWhatYouGet) princippet. De kan beskrives som DTP programmer til fremstilling af skærmbilleder.
  Der er stadigvæk folk som foretrækker selv at skrive de nødvendige koder til en hjemmeside, men burger man f.eks. Dreamweaver, så udfører programmet automatisk det nødvendige kodearbejde, så man kan koncentrerer sig om den grafiske opsætning og hjemmesidens indhold.
  Selvom de fleste hurtigt kan lave en simpel hjemmeside, så skal man investere meget tid i at sætte sig ind i et hjemmesideprogram, øve sig, tegne skitser og også afsætte tid og ressourcer til at arbejde med billeder, grafik, animationer og tekst.
  Hvis man ønsker at en hjemmeside skal ses og bruges (og beundres) af andet end den nærmeste familie, så er der tale om en meget tidskrævende opgave.

  Hjemmesider kan både programmeres i HTML, php, JavaScript og asp, og så kan man bruge css (Cascading Style Sheets) til at styre sidens grafik.

  Billedbehandling

  Photoshop – Adobe 
  Picasa – Google (gratis)

  Billedbehandling er meget andet end at gøre et mørkt billede lysere. Det handler også om at kombinere flere billeder – arbejde i lag – beskære et billede, ændre farverne, øge billedet skarphed og komprimere det (så det fylder mindre), hvis det skal bruges på nettet.
  Et billedbehandlingsprogram kan også bruges til at fjerne uønskede elementer i et billede – en uheldig skygge eller en bums på kinden. Der er uanede muligheder for elektronisk at manipulere med et billede, og det kan gøres så godt, at det ikke kan ses! Billedbehandlingsprogrammer kan dog ikke forvandle et dårligt billede til et pletskud – men det er tæt på!

  De allerfleste professionelle bruger Adobe Photoshop, men Googles Picasa er et glimrende gratis alternativ, selvom det ikke rummer alle Photoshops avancerede funktioner.

  De nyeste versioner af Adobe Photoshop samarbejder problemfrit med andre Adobe programmer; fx Adobe InDesign og Adobe Illustrator.

  Andre undervisningsrelevante programmer:

  Video og lydredigering
  Windows Movie Maker – Microsoft
  Premiere – Adobe 
  Cubase- Steinberg 
  Audacity – open source program
  Vienna – open source program

  2D tegneprogram
  AutoCAD – CAD software

  3D tegneprogram
  3ds Max – Autodesk Media
  AutoCAD – CAD software
  Blender – Blender (gratis)

  Hjælpeprogrammer
  McAfee – McAfee (antivirus)
  Norton – Symantec (antivirus)
  Ad-Aware – Lavasoft (gratis  Spyware beskyttelelse)

  Programmering
  Visual Studio – Microsoft (gratis)

  Inspirationskilde: Notat udarbejdet 2008 af: Lektor Poul Schultz Lauritzen Teknisk Gymnasium – Hillerød

  OpenOffice

  OpenOfficeUnder navnet OpenOffice igangsattes i 2000 et projekt til udvikling af en programpakke baseret på open source. Den første udgave blev udsendt i 2002 – også i en dansk version.

  OpenOffice er en pakke med programmer til tekstbehandling, regneark, diagrammer, præsentationer, databaser, tegninger og websideredigering. Man kan frit hente, installere, bruge og kopiere OpenOffice, da programmerne udgives under en særlig open source-licens, LGPL.

  OpenOffice er kompatibel med Microsoft Office og mange andre programmer. Man kan indlæse et Word-dokument, Excel-regneark eller en Powerpoint-præsentation – uanset version af officepakken – i OpenOffice, og så ændre indholdet og gemme det i dokumentstandarden OpenDocument Format eller i det oprindelige format.

  OpenOffice er et af de største open source-projekter og har også en dansk gren: DA.OpenOffice.org. Den danske del af projektet går ud på at oversætte programmer, hjælpefiler og dokumentation til dansk.

  OpenOffice kan bruges på både Windows og mange andre operativsystemer, blandt andet Linux, Unix og Mac.