Manipulation i journalistik


latimesbeskaaretFotografen havde i Photoshop sat to billeder sammen til et tredje foto, som avisen så offentliggjorde på sin forside.Los Angeles Times – en meget respekteret amerikansk avis – offentliggjorde mandag den 31. marts 2003 et elektronisk manipuleret billede fra krigen i Irak.

Da det blev opdaget blev fotografen Brian Walski øjeblikkelig fyret, fordi L.A. Times’ billedpolitik forbyder enhver ændring af nyhedsfotografier.

Først den 2. april langt nede på hjemmesiden under ”Editor’s note” og i den trykte udgave fortæller L.A. Times kort om det manipulerede fotografi.

På websiden Poynter.org er der en længere artikel om sagen og en flash-animering der viser hvordan billedet er blevet manipuleret. Siden viser også, hvordan billedet blev brugt i avisen.

Trods mange henvendelser har Los Angeles Times ikke ønsket at give tilladelse til, at billedet bliver vist på dette websted, selvom det allerede ligger på nettet.

Skærmbillede 2014-08-07 kl. 00.54.51

 

Skærmbillede 2012-04-13 kl. 22.39.38

 

 

 

 

 

Se det originale materiale på:   er muligvis fjernet


http://www.poynter.org/content/content_view.asp?id=28082

 

http://www.photographyschoolsonline.net/wp-content/uploads/2010/07/Photoshopped-Photo-No.7_Iraq-War-Composite.jpg

http://www.sree.net/teaching/photoethics.html

 

Åbenlyse modifikationer
Åbenlyse modifikationer benyttes oftest for at opnå en visuel effekt og ses brugt i alt fra underholdning, over film til kunst. De ses hyppigt brugt som effekt i reklamer eller film til at fange seernes opmærksomhed, bl.a. via optiske filtre som forstørrer eller formindsker elementer i billedet eller ved at klippe tegninger/animationer sammen med fotografier/film. Den stort set ubegrænsede mulighed, der er for at manipulere digitale fotografier og film er især udnyttet af reklame- og filmbranchen til at lave stadig flottere effekter. Det har selvsagt gjort at publikum forventer langt mere, men har også øget vores evne til at gennemskue om et fotografi er manipuleret – der skal langt mere til at snyde os end for bare 10 år siden.