Menneskelige behov | Maslows behovspyramide

Maslows-behovspyramide er bare et af mange Sociologer og psykologers forsøg på at finde ud af. Om menneskers behov er medfødte, eller skabt gennem vores socialisering og den sociale arv.

Den finske sociolog Allardt siger, at det for alle mennesker drejer sig om at have, at elske og at være. Om disse behov er medfødte eller socialiserede siger Allardt ikke noget om, han har blot ved at undersøge en lang række mennesker konstateret, at disse behov er fælles for os alle sammen.

maslows-behovspyramide - maslovwww

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maslows-behovspyramide

Den amerikanske psykolog Abraham Maslow når frem til omtrent det samme resultat. Han har opstillet en behovspyramide, som beskriver menneskers grundlæggende behov.

Maslow har fundet frem til, at vores grundlæggende behov skal opfyldes i en bestemt rækkefølge.
Når pyramidens nederste behov er opfyldt i rimelig tilfredsstillende grad – når vi f.eks. er mætte – så begynder vi at spekulere på at skabe tryghed og sikkerhed – skaffe en bolig og ly mod naturens fare.
Herefter gælder det tilknytnings- og kærlighedsbehov – at stifte familie og knytte sig i et kærlighedsforhold til et andet menneske.
Nu er grunden lagt. Så gælder det om at blive til noget – skaffe sig selvagtelse og status, f.eks. gennem et godt job.
Og endelig når man til det øverste mål. Villa, Volvo og Vovse, eller helst masser af penge, en BMW, sommerhus med spapool, en ny og yngre model i dobbeltsengen, medlemskab i Rotary, fede skattefiduser og et visitkort med titel som direktør.