Psykologi og symbolik

Farverne er blevet tillagt mange psykologiske og symbolske betydninger. I den vestlige kulturkreds er farven rød fx forbundet med lidenskab, aktivitet, kærlighed, varme, styrke, selvsikkerhed, vildskab, frugtbarhed, opmærksomhed, fare/stop, erotik o.s.v. I Kina symboliserer den brylluppets og glædens farve. For vikingerne stod rød for død og ulykke, mens den for Nordamerikas indianere stod for ørken og ulykke.

Farvernes betydning

Hvid bliver i den vestlige verden benyttet ved bryllupper, i Indien symboliserer farven begravelse og i Kina sorg.

I den keltiske mytologi var den grønne mand frugtbarhedsguden. I den tidlige kristne periode blev farven grøn bandlyst, fordi den blev brugt i hedenske ceremonier. Omvendt var grøn det bedste valg til en brudekjole i det 15. århundrede. Herhjemme forbindes farven i dag ofte med økologi.

groenbilledew
Jan van Eyck, The betrothal of the Arnolfini, 1434, Oil on wood, 81.8 x 59.7 cm

 

Inden for samme kulturkreds kan der også findes betydelige forskelle i opfattelsen af, hvad farver betyder. Fx kan ens erhverv have indflydelse på, hvilken betydning man tillægger en farve. I et amerikansk forsøg blev forskellige grupper bedt om at tage stilling til et antal udvalgte farver. Resultatet viste fx, at farverne rød og lys blå typisk havde følgende betydning:

farveskemaerawTabel 1 Kilde: Lene Bjerregård. Brug farverne bevidst 1996.

 

 

 

farveskema2Tabel 2 Kilde: Lene Bjerregård. Brug farverne bevidst 1996.

 

 

 

 


Klik og forstør

I dette skema kan man finde en kort beskrivelse af nogle udvalgte farvers betydning. Der skelnes mellem deres påvirkning, symbolik og væsen, samt deres betydning i den kinesiske kulturkreds.

 

Kilder:
Lene Bjerregård. Brug farverne bevidst 1996.
Ditlev V. Petersen: http://potemkin.dk/
Ida-Marie Müller:
Susanne List: http://susanne.list.person.emu.dk/