Skyen – den digitale service

Data overføres til og fra “skyen” – som er et stort datacenter

Cloudcomputing eller skyen er et begreb som dækker levering af software, service og tjenesteydelser fx datalager og backup via internettet.
Facebook eller webmail er eksempler på “cloudcomputing,” hvor programmer ligger i “skyen” og ikke er installeret på computeren.

Begrebet “skyen” kan være misvisende. Der er ikke tale om at data bare svæver rundt i luften, men at der er flere servere/datacentre der kan give brugerne adgang til deres data.

Et datacenter “skyen”De store firmaer bygger datacentre flere steder i Danmark.
Sådan kommer et kommende center på Fyn til at se ud.


Fordele og ulemper

Fordelene ved “cloud computing” er bl.a. fleksibel adgang, uanset hvor på kloden man befinder sig, enkel administration og ofte en mere simpel eller billigere betalingsmodel. Samtidig er det muligt at skalere cloud serveren, så hvis behovet stiger, kan man let ændre i sit set-up og dermed skabe kapacitet nok.

Ulemperne er bl.a. leveringsusikkerhed, leverandørafhængighed eller performanceproblemer, hvor systemerne kører langsommere – og usikkerhed i forhold at beskytte følsomme data.

I takt med at cloud computing bliver mere udbredt, forsøger man også at nedbryde flere forhindringer. Bl.a. er det nu muligt at finde en ren europæisk server, så man er fri for at den amerikanske sikkerhedstjeneste kan få adgang til evt. følsomt materiale. Samtidig arbejder EU på at standardisere den europæiske datalovgivning, så man i stedet for at skulle tage hensyn til 27 forskellige regelsæt, kun skal tage hensyn til ét.

 

Men hvad er cloud computing?

Det er egentlig bare som at åbne for vandhanen. Skyen er noget så usexet som enorme datacentre, hvor du køber (kan i lille målestok være gratis) og opbevarer alle dine it-ydelser.

 

Skal du til fest, kan du leje en smoking. Men forestil dig, at du til din jordomrejse kan leje en kuffert fuld af tøj, som står klar til dig på alle destinationer, når du ankommer. Bliver det dårligt vejr, ændrer du din bestilling til ’Kraftig regn og kastevinde-pakken’ og får straks leveret mere passende tøj. Og hvis du aldrig får brug for stråhatten og klip-klapperne, skal du selvfølgelig ikke betale for dem.

Når ferien er slut, afleverer du bare det hele – uvasket og kastet ned i kufferten uden at forholde dig til uldvask og skåneprogram.

Skift størrelse og program

Lige så nemt er det med cloud. Du kan let skifte størrelse på dine abonnementer, og der er andre, der leverer din software samt sørger for service og vedligehold.