Somme tider er billedmanipulation OK


Selvom det også er manipulation vil ingen reagere, hvis man fjerner ”støv” fra et billede. Det er også OK at få Photoshop til at gøre et lidt uskarpt billede skarpere. Måske er det lettest at trække grænsen mellem acceptabel og uacceptabel billedmanipulation ved at bruge nogle eksempler:

Et firma-julekort

Fotografen Peter Baastrup tog en serie billeder, der af firmaet Jump Out Communication blev manipuleret til et julekort. Resultatet er en klar manipulation. Men den er helt gennemskuelig og harmløs.


1. Der var brug for julestemning som baggrund. Noget med sne og idyl. 

2. En kane selvfølgelig, der blev fundet et billede på nettet af en kane, som indgår i Egeskov slots samling af antikke køretøjer. Billedet blev brugt som model, da der blev tegnet en kane i tegneprogrammet Adobe Illustrator.


3. Så blev der lavet en studieoptagelse af en nissemand, som selvfølgelig skulle sidde på en helt bestemt måde, så han siden kunne passes ind i det færdige billede. Bemærk at han endnu ikke har rigtige støvler eller bælte på…

4. Nissen skal lige fritskrabes (baggrunden og stolen fjernes) og justeres (skæres til), så han passer i kanen.
Julemanden får også bælte på.


5. Kanen streges op og farvelægning, skygger og andre effekter skal færdiggøres.

6. Så blev kanen klar.


7. “Rudolf” er tegnet af reklametegner Irene Carlsen. Fotografen har selv foretaget farvelægningen.


8. Farvelægning er forholdsvis simpel.9. Dertil kommer de forskellige effekter, seletøj, højlys og skygge, Rudolfs næse skal have et lille rødt skær.

10. Så er Rudolf og Nissen klar, så billedet kan sættes ind på baggrunden.

11. De sidste effekter, skygger og fartstriber lægges på..

 

12. Og så lidt tekst. Så er årets julekort klar!

 
 
Et billede siger mere end tusind ord
– manipulerede billeder kan sige mange tusinde ord!
Niels Ebbesen www.niels-ebbesen.net 
– fotograf, grafiker & web designer
 
 

En teknisk illustration

Dette eksempel på billedmanipulation er et ”ærligt billede”. Det er åbenlyst, at der er ændret på virkeligheden, men alene for at skabe et mere informativt billede.

Det manipulerede billede af isoleringskappen er en sammenkopiering, der rummer informationer fra to billeder. Det skaber en illusion om et gennemsigtigt produkt, hvor man også kan se, hvordan det ser ud indeni.