Sprogkoder

Forældre kan bruge forskellige sprogkoder for at opnå det samme resultat. Men valget af sprogkode har stor betydning for barnets socialisation.

“Du fjerner de ben fra bordet”!
“Vær sød at tage de ben ned fra bordet, du ridser jo bordpladen, hvis du rammer den med dine sandaler”!

Sprogkoder - integrationFamilieidyl. Her bruger man utvivlsomt den udvidede sprogkode.

Den engelske sociolog Basil Bernstein har påvist, at netop forældrenes brug af forskellige sprogkoder har stor betydning. Det påvirker udviklingen af de sproglige færdigheder. I en typisk middelklassefamilie anvendes typisk en differentieret sprogkode, men der i en arbejderfamilie anvendes det, som Bernstein har kaldt en begrænset sprogkode.

arbejdsspoergsmaalL

Differentierede sprogkode

I den differentierede sprogkode lægger man stor vægt på at udtrykke sig sprogligt i stedet for at regulere barnets adfærd med fagter, ansigtsudtryk eller fysisk. F.eks. ved at ruske barnet eller straffe det med fysisk vold. Barnet lærer at reagere på sproglige signaler, allerede inden det selv er i stand til at udtrykke sig. Der straffes og opmuntres med ord!

Begrænsede sprogkode

I den begrænsede sprogkode er det ofte det som ikke bliver sagt, der er den vigtigste kommunikation til barnet. Ansigtsudtrykket, når der siges “hold op”, stemmelejet eller kropsholdningen. Barnet stimuleres ikke til at udtrykke sig sprogligt, og forældrene begrunder sjældent de ting, som de siger til barnet.
Selvom alle børn i børnehaven, skolen og det videre uddannelsesforløb møder den differentierede sprogkode, så vil de der er socialiseret med den begrænsede sprogkode få problemer. Fastholder en ung eller voksen den begrænsede sprogkode, så nytter det ikke at kommunikere til denne målgruppe med forklarende, underbyggede lange sætninger. Det kan skabe frustrationer, voldsom irritation og mindreværdsfølelser, fordi mennesker med en begrænset sprogkode simpelthen ikke forstår budskaber, når der tales på den måde.

 

arbejdsspoergsmaalLtestdinvidenLDer er gratis adgang til alle teksterne,
men hvis du også vil have adgang til arbejdsspørgsmål og tests…
 
Så må du tegne medlemskab.
Det billigste koster 9kr. det dyreste 19kr.
Er du allerede medlem og logget ind, så ser du tests og arbejdsspørgsmål herunder. Hvis ikke så aktiver (Login) dit medlemsskab.
Hvis du ikke er medlem – så klik her og tegn et medlemskab

 

Kun webmaster har lige nu adgang til denne side