Trumps Handelskrig mod Kina

USA statistik. Her finder du alle nødvendige
informationer og USA’ Betalingsbalance


Krig
er med krigsteoretikeren Karl von Clausewitz’ ord “en voldshandling for at påtvinge modstanderen vor vilje”.  I en handelskrig indgår der også vold og tvang.

Trump “Nu skal dem, der har snydt amerikanerne gennem mange år, ved at stjæle og kopiere fra amerikanske virksomheder, straffes. Det gør jeg ved at lægge told på en række varer og for at hente arbejdspladser hjem til USA”.

Ifølge en ekspert er det en del af kinesisk kultur at efterligne andre landes stærke varemærker. “Kopier mesteren,” lyder et gammelt ordsprog, fra den kinesiske filosof Konfutse.
Kineserne har igennem rigtig mange år stjålet og på andre grove måder hamstret udenlandske virksomheders knowhow og kopieret deres varemærker, siger flere eksperter. Trump har absolut ret, når han siger, at der er et problem her, vurderer Kina-ekspert Christina Boutrup.

Men det er vigtig at huske, at det langt fra kun er Kineserne, der kopierer andre, og forsøger at begrænse importen og favoriserer deres egen eksport. Det er faktisk vanskeligt at finde lande, som aldrig har gjort eller gør det samme. I 50’erne pegede man fx fingre af japanerne.

Kina er ekstremt statskapitalistisk, forklarer Christina Boutrup. Det betyder, at mange virksomheder i meget høj grad bliver hjulpet af staten, når de vil ud på verdensmarkedet. Det indebærer både billige lån, men også at staten hjælper dem med at skaffe teknologi og knowhow fra udenlandske virksomheder. For eksempel ved at tvinge udenlandske virksomheder i Kina til at indgå partnerskab med en kinesisk virksomhed i et såkaldt joint venture.
I EU og mange andre områder i verden er statsstøtte ulovligt.
I Danmark støttede staten tidligere skibsværfterne. Det blev forbudt, og værfterne forsvandt.

Mellem 180 og 540 milliarder dollars. Så meget koster Kinas tyveri af amerikansk teknologi og knowhow virksomhederne om året.
Det viser en amerikansk kommissionsrapport fra oktober 2017.

Men Kina er så stort et marked, at mange virksomheder ser bort fra Kinas “tyveri”.


 

  Frihandel eller protektionisme

Blandt de fleste økonomer er der nogenlunde enighed om, at frihandel mellem landene øger velstanden for alle de involverede lande. Dels fordi landene vil specialisere sig i den produktion, de er relativt bedst til (de komparative fordele). Dels fordi, at landene får større markeder at afsætte deres varer på. Dette giver bedre muligheder for at udnytte stordriftsfordele. Og dels fordi frihandel øger konkurrencen, og herved frasorteres de ineffektive virksomheder.
Konklusionen er, at frihandel øger velstanden i kraft af større produktion, billigere varer og endelig et større og mere varieret udbud af varer, derfor har de fleste lande afskaffet protektionismen – beskyttelsen af deres egne varer.

 Tre virksomheder, som har protesteret
mod unfair behandling i Kina

Ærgerligt – Hertil og ikke længere er der gratis adgang for alle…Vil du have adgang til det hele må du tegne medlemskab. Det billigste koster kun 9 kr. Så log ind hvis du allerede er medlem – eller tegn et medlemskab.

OK – send mig videre, så jeg kan tegne medlemskab